Resepi Udang Telur Masin Creamy

Hi.. korang tengah buat ape tu..? tengah pening nak masak ape untuk sahur dan berbuka ke..?? meh follow sis nak bagi idea sikit ni hehee..

ini pun sis dapat dari rakan fb sis yang memang sangat rajin memasak.. masakan dia pulak memang kelas2 tau korang.. tengok pun dah terliur.. belum rasa lagi tu huhuu..

Kalau ikut sis memang minat gile la dengan udang.. tapi selalu masak udang masak sambal,cili api la, atau pun goreng kunyit dan tepung.. tak reti nak pelbagaikan resepi masakan udang ni kan..

bile tgok entry kawan sis ni tergerak terus nak try masakan ni.. nama masakan ni di beri udang telur masin creamy.. kawan sis kata mudah jaa.. jom kite tgok ape bahan dan caranye.. boleh la korang try masak plk kan.. msti family korang suka.. berubah selera orang kata.

bahan-bahan

udang besar2 baru sedap terasa ye x?
telur masin direbus ambil kuning sahaja
bawang putih
cili padi
daun kari
susu fullcream
buttercup

cara-caranye

udang diperap dengan serbuk kunyit
panaskan sdikit buttercup hingga cair
tumiskan bawang putih,cili padi dan daun kari, tumis sampai kekuningan dan naik bau, masukkan susu fullcream dan biar sekejap sampai mendidih, masukkan telur masin yang diambil kuningnya sahaja, masukkan udang, perasa dan tambah sedikit air jika suka berkuah.

telur masin creamy udang
udang telur masin creamy

taraaa.. nampak menyelerakan korang.. jom cepat-cepat cuba pastu say thank kat kawan sis ni hehe Norlis datin lynn

1 comment