Program Sumbangan Nur Ramadhan Usaha Murni KWP Membantu Golongan Asnaf

 Assalammualaikum.. Tidak lama saja lagi kita dah nak sambut bulan ramadhan al mubarak.. Bila tiba bulan ramadhan semua golongan tidak kira yang kaya atau miskin mesti akan buat persediaan untuk menyambut kedatangan bulan ramadhan al mubarak.. Jadi di kesempatan ini iris nak kongsikan program yang dianjurkan oleh Kementerian Wilayah Persekutan (KWP) setiap tahun.

Irismyra.com
Yayasan wilayah persekutuan mengagihkan sumbangan pada asnaf sempena program Nur Ramadhan

Disamping itu menteri wilayah persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Mansor berkata selain itu, Pejabat Ahli Parlimen Putrajaya juga
telah menyumbang sebanyak rm2,000 kepada 52 surau dan masjid dalam putrajaya serta bekalan keperluan lain berjumlah rm 5,000 sempena bulan ramadhan.

Rasanya ramai rakyat malaysia yang kurang tahu tentang program-program seperti ini. Ini adalah salah satu usaha Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) untuk mencari keberkatan dan mengimarahkan lagi bulan ramadhan yang mulia.


Menurut Setiausaha Bahagian Komunikasi  Korporat (KWP) Mazurah Ismail, Program Nur Ramadhan ini akan menjelajah 13 kawasan parlimen di wilayah persekutuan termasuklah putrajaya dan labuan.

Seramai 8750 orang asnaf yang memerlukan bantuan di sekitar kuala lumpur,putrajaya dan labuan dikenalpasti akan menerima bantuan ini.
Sebahagian ibu ibu tunggal yang hadir sempena program Nur Ramadhan anjuran KWP


Dalam program ni Kementerian Wilayah Persekutuan akan membantu golongan ibu tunggal, anak-anak yatim
Dan keluarga yang kurang berkemampuan.

Sebenarnye dengan anjuran Program Nur Ramadhan ini akan membantu golongan yang kurang berkemampuan dan memerlukan untuk menyambut ramadhan yang bakal tiba. Sekurang-kurangnya dapat mengurangkan beban dan kos sara hidup golongan berikut.

Dalam usaha murni Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) ini golongan ini akan menerima bantuan dari Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan  (MAIWP) bernilai rm150 seorang.

Dalam Program Nur Ramadhan ini juga Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) turut menyalurkan sumbangan zakat sebanyak rm100,000.00 kepada pusat transit gelandangan kuala lumpur.
Semoga usaha Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) ini dapat memberikan sinar kegembiraan dan harapan buat golongan yang memerlukan ini. Sebagai rakyat malaysia iris sangat gembira dengan Program Nur Ramadhan seperti ini dan berharap juga moga satu hari nanti kita sama-sama berusaha dalam membantu golongan yang memerlukan. Usaha murni Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) memang patut diberi pujian dan kita juga harus menyokong usaha murni Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) ini.
88 comments

 1. Bagus ada program macam ne. Paling tak golongan yang kurang berkemampuan tak terasa di pinggir menjelang bulan yang mulia

  ReplyDelete
 2. alhamdulillah, ada yang sudi membantu golongan2 ni terutama di musim perayaan..good inisiatif by KWP..

  ReplyDelete
 3. alhamdulillah usaha murni yang patut diteruskan sampai bebila

  ReplyDelete
 4. alhamdulillah, semoga dengan sumbangan ni dapat meringankan beban mereka

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah..golongan asnaf dibantu dgn baik sekali

  ReplyDelete
 6. program yg sangat bagus boleh membantu golongan kurang berkemampuan

  ReplyDelete
 7. So nice program macam ni. Mesti happy diorang dirai

  ReplyDelete
 8. Bagusnya ada program macam ni. Masih ada insan yang prihatin membantu golongan yang kurang berkemampuan

  ReplyDelete
 9. Bagus program ni, membantu golongan yang betul-betul memerlukan

  ReplyDelete
 10. alhamdulillah ... masih ada yang ambil berat kepada mereka yg kurang berkemampuan..

  ReplyDelete
 11. wahhh..setiap tahun ke ada program macam nih..baru tahu

  ReplyDelete
 12. Bagus sangat kan ada bantuan macam ni, boleh ringankan beban mereka yang memerlukan.

  ReplyDelete
 13. Inisiatif terbaik dari kerajaan. Alhamdulillah.

  ReplyDelete
 14. Dapatlah serba sedikit meringankan dan memberi keceriaan pada mereka... :)

  ReplyDelete
 15. Dapatlah serba sedikit meringankan dan memberi keceriaan pada mereka... :)

  ReplyDelete
 16. Alhamdulillah program sebegini terlaksana. Semoga akan lebih diberkati bila mendekati mereka yang lebih memerlukan.

  ReplyDelete
 17. Alhamdulillah dengan program sebegini dapat membantu golongan asnaf dan golongan kurang berkemampuan supaya dapat ringankan beban mereka. Semoga program macam ni dapat diteruskan dari masa ke semasa

  ReplyDelete
 18. Usaha yang patut dipuji. Kena selalu buat program macam ni untuk meringankan beban mereka yang memerlukan. Sekurang-kurangnya terpancar senyuman gembira di wajah mereka.

  ReplyDelete
 19. Is good that government helps the poor. This will ease their burden and they get to spend on some clothes for Raya. May we have more ppl helps the poor.

  ReplyDelete
 20. Bagus program ni. Bantu yg memerlukan

  ReplyDelete
 21. bila dah dekat nak puasa dan raya ni mesti banyak program amal mcm ni. anak anak yatimlah yang selalunya akan teruja. saya pernah pergi event mcm ni.. diorang tersenyum je bila dpt baju raya baru

  ReplyDelete
 22. Sekarang ni kos sara hidup makin tinggi dan ramai yang terbeban disebabkan faktor tu. Jadi dengan adanya program macam ni memang membantu golongan yang kurang berkemampuan seperti asnaf, anak yatim dan ibu tunggal. Semoga program ini berterusan.

  ReplyDelete
 23. Semoga program yang baik sebegini berterusan dan menjadi ikutan yang lain. Ringanlah beban mereka yang benar-benar memerlukan.

  ReplyDelete
 24. Prog nur ramadhan ni bagus. Kiranya macam membantu orang kesusahan dan yang sangat memerlukan. Insiatif yang perlu diteruskan

  ReplyDelete
 25. Sokong program2 mcm ni..terbaik

  ReplyDelete
 26. Moga usaha murni ini dapat meringankan beban mereka2 yang memerlukan dan memberi sedikit kebahagiaan ketika bulan ramadan dan hari raya. Harap banyak lagi syarikat menjalankan program sebegini

  ReplyDelete
 27. Moga program ini diteruskan dan diperluaskan lagi

  ReplyDelete
 28. Alhamdulillah, bagus program ni. Semoga diteruskan lagi sampai bila bila.

  ReplyDelete
 29. Bgus program ni. Boleh mengurangkn beban orang kurang berkemampuan.

  ReplyDelete
 30. Bagusnya program sumbangan nur ramadan ni. Atleast dapat membantu golongan yang tak berkemampuan untuk menyambut syawal sama seperti orang lain. Semoaga diteruskan sampai bila-bila.

  ReplyDelete
 31. Allahu.. bagusnya ada program macam ni. semoga diberkati dan diteruskan lagi.

  ReplyDelete
 32. Alhamdulillah, bagus program sebegini. Membantu mereka yg hidup serba kekurangan untuk menyambut bulan mulia, bulan Ramadhan. Semoga program sebegini berterusan sehingga tiada lagi yang susah.

  ReplyDelete
 33. Bagus nih program tahunan pemerintah oleh Kementerian Wilayah Persekutan (KWP) yang di adakan setiap tahunnya untuk kaum Asnaf yang hidup serba kekurangan.

  ReplyDelete
 34. Program macam ni memang selalu diadakan ketika sambutan bulan ramadhan. Bagus sangat ada program-program macam ni kan.. orang kata kita berbahagi rasa kesyukuran bersama-sama mereka yang kurang berkemanpuan

  ReplyDelete
 35. alhamdulillah moga sedikit sebanyak bantuan yang diberikan ni dapat bantu golongan yang memerlukan nak buat persiapan sambut puasa. good job kerajaan!

  ReplyDelete
 36. Alhamdulillah program macam ni memang bagus sangat.patut diteruskan pada lain lain waktu juga.sama sama meringankan beban semua orang

  ReplyDelete
 37. Bagus bila ada kerajaan yang perihatin. Beri sumbangan kepada ibu tunggal dan golongan yang tidak berkemampuan. Tapi, diharap kerajaan memberi sumbangan tidak kira siapa-siapa. Sebab masing-masing ada masalah tersendiri walaupun pendapatan dah lebih 3k. Walaupun masih bersuami isteri. Walaupun anak satu orang. Takkan nak tunggu janda baru beri bantuan. Takkan nak tunggu jadi duda baru nak bantu. Harap masyarakat pun ubah persepsi bahawa dah papa kedana baru nak minta bantuan kerajaan. Sebab banyak bantuan yang disediakan oleh kerajaan. Semoga dipermudahkan.

  ReplyDelete
 38. Rawlins boleh dapat ke? Sebab Rawlins pun a revert. Haha. Alhamdulilah ada program sebegini - insyaAllah memberi sinar kepada mereka yang memerlukan di bulan mulia kan.

  ReplyDelete
 39. Bagus ada nya program yang macam ni. Bantu orang yang kurang atau tiada kemampuan. Sebenarnya ramai yang tak tau, Malaysia ni ada banyak bantuan yang tidak dihebahkan di media massa.

  ReplyDelete
 40. Alhamdulillah. .. Moga ianya meringankan bebanan buat mereka yang memerlukan.

  ReplyDelete
 41. I hope more company will do such event to help the needy. Hope that will easy their burden also.

  ReplyDelete
 42. Program seumpama inilah yang patut diadakan lebih banyak supaya nasib-nasib golongan yang tidak berkemampuan dapat dibantu agar mereka dapat juga merasai sedikit rasa gembira walau bukan setiap hari.. moga program macam ni akan berterusan

  ReplyDelete
 43. Makin dekat dengan bulan Ramadhan ni makin ramai orang nak tambahkan amal ibadat dan juga pahala dengan cara macam ni lah dapat membantu mereka yang memerlukan dan juga dalam masa sama kita dapat mendekatkan diri dengan yang Maha pencipta...

  ReplyDelete
 44. Alhamdulillah... kerajaan masih prihatin dlm isu-isu mcm ni.kena bykkan progran sumbangan mcm ni utk bantu mereka yang memerlukan. Tambahan fah nak dekat ramadgan dan bulan raya nanti

  ReplyDelete
 45. Macam² program selalu dianjurkan oleh Datuk Seri Tengku Adnan ni kan.buka ramadan makin dekat semakin banyak program untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT

  ReplyDelete
 46. bagusnya ada program macam ni. membantu dan dapat pahala dlaam masa yang sama, btw gambar tu pecah la wak

  ReplyDelete
 47. Alhamdulillah ada inisiatif untuk mengadakan program sebegini dan membantu anak2 asnaf. Nak dekat2 Ramadan yg mulia ni boleh juga kita sama2 bersedekah dan beramal ke arah kebaikan.

  ReplyDelete
 48. Bagus program macam ni.membantu satu sama lain tak kira la pangkat semua.patut diteruskan

  ReplyDelete
 49. Superb program they did... Everyone deserve the same to celebrate this holy celebration. Never ever make them feel being apart from the world... Hope more companies and association can do this as well. They deserve our attention

  ReplyDelete
 50. moga program sentiasa diteruskan bagi membantu orang susah..salah satu inisiatif wilayah pesekutuan yang perlu diteruskan tahun ke tahun....terutama untuk golongn asnaf kerana mereka sangat memerlukan bantuan kita

  ReplyDelete
 51. Ramai juga golongan yang susah dah kurang berkemampuan. Di harap dengan program sumbangan Nur Ramadan dapat mengurangkan beban dan meneruskan lagi sampai bila-bila bukan sekadar bulan Ramadan sahaja. Sokong bila ada prihatin dengan golongan asnaf ini.

  ReplyDelete
 52. syukur alhamdulillah, besar pahala kita bantu mereka yg kesusahan ;)

  ReplyDelete
 53. semoga program mcm ni dapat diteruskan lagi padamasa hadapan

  ReplyDelete
 54. bAGUS ADA PROgram sebegini. banyak manfaat mereka yang layak boleh dapat. kena hebahkan supaya yang layan tahu tentang program ini

  ReplyDelete
 55. alhamdulillah ada yg buat program macam ni

  ReplyDelete
 56. semoga program ni di teruskan sampai bila-bila supaya mereka yang susah beraga gembira dan tak rasa beban sebab ada yang sudi bantu

  ReplyDelete
 57. Semoga para Pejabat Ahli Parlimen Putrajaya makin berjaya dan banyak.pahala karena telah menyumbang RM 2,000 kepada 52 surau dan masjid dalam putrajaya. Ini patut diberikan apresiasi.

  ReplyDelete
 58. nak dekat puasa ini.. mestu program ini ditunggu2

  ReplyDelete
 59. Dapatlah meringan kan beban. Nak nak puasa ni.

  ReplyDelete
 60. alhamdulillah.ada program macam ni.moga program ni diteruskan di masa akan datang.
  Janji Kita

  ReplyDelete
 61. Bulan mulia....moga dipermudahkan segala

  ReplyDelete
 62. Semoga Ramadhan akan datang, semakin meriah n dapat memberikan sinar kpd mereka. Syukur besar pahala buat mereka yang terlibat.

  ReplyDelete
 63. Seronok tengok mereka kan.. senyuman mereka amat bermakna.. :)

  ...

  ReplyDelete
 64. alhamdulillah. ringan sikit beban untuk yang memerlukan.

  ReplyDelete
 65. Riak wajah kegembiraan masing2 yg menerima sumbangan ni

  ReplyDelete
 66. Husniey datang follow blog akak.. 😍

  ReplyDelete