RESEPI CHOCOLATE LARVA CAKE

by - September 28, 2017


Hi uols ape kata try resepi cake choc larva leleh yang mudahh sangat ni.. Anak-anak mesti suka..

Nak buat kek ni memerlukan kerajinan dan minat.. Kalau x mnat better beli jela kat kedai huhu.. Kang x menjadi membazir bahan pulak kan..

Ok jom kite chek it out resepi ye..

Bahan2 :


1/2  cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
1 biji telur gred A
1/2  cawan susu segar
1/2  cawan minyak
1/2  cawan susu pekat manis
1/2  cawan serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonate

Cara-cara

Mixerkan semua bahan di atas hingga sebati,untuk dapatkan tekstur cake yang halus dan gebu tapiskan adunan tersebut.
Kemudian tuangkan ke dalam acuan yang berlubang tengah untuk memberikan kesan larva.
Setelah  itu panaskan periuk kukus dan tunggu sehingga air mendidih. Masukkan adunan tersebut dan kukus selama 10-15 minit jika acuan kecil.. Kukus selama 30 minit jika menggunakan acuan besar.
Setelah masak keluarkan kek dari acuan dan tunggu sehingga sejuk.

Bahan topping larva
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan serbuk koko/choc masakan
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar full cream
Cairkan didalam periuk sehingga sebati menggunakan api kecil..
Setelah siap boleh la curahkan di atas kek yang dah sejuk tadi..

Taraaaa siappp.. Boleh la makan.. Topping boleh tukar kalau nak guna cheese leleh ke.. Bergantung pada selera masing2 ye..
Sekian selamat mencuba ye.. Kalau beli ni size 5 inc lbih kurang rm20-25..
Boleh juga kalau anda nak buat bisnes kecil2 lan.. Semoga berjaya.



irismyra.com
choc larva cake

Chek it out my insta also:



Www.instagram.com/irisdamiaisy





You May Also Like

7 comments

  1. Alahai sedapnya siap meleleh-leleh gitew

    ReplyDelete
  2. Perghh. Mesti padu dan merecik ni rasanya <3 nyum3

    ReplyDelete
  3. tak tahan betul tang coklat tu. sedapnya

    ReplyDelete
  4. kek kalau buat sendiri memang sedap..

    makan pun puas hati..

    boleh la dirujuk pada masa yang akan datang..

    ReplyDelete
  5. Kek coklat tak pernah tak sedap , hehe . Nak cubalah resepi ini (:

    ReplyDelete