PEJUANG CANCER JELAJAH BORNEO DENGAN RM1

by - September 09, 2017


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu. Kagumnya mama dengan dia, Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1.

Mama ni kalau dengar ada orang menghidap kanser, perasaan tu tak tau nak cakap macam mana. Sebab kalau ikut pengalaman mama sendiri, memang ada sejarah dengan kanser iaitu ayah Pipie. Dia disahkan menghidap kanser tahap 3 juga 2 bulan sebelum kami berkahwin. Alhamdulillah sekarang sudah sembuh insya allah. Ini ada serba sedikit mama cerita tentang kanser dan ada juga luahan perasan mama. Kalau berminat bolehlah baca ye;
Terkenang

Kenali-tanda-tanda-awal-barah
Musibah-dan-kesakitan-dari-allah
Panduan-tentang-kanser-based-on-experience


Mama sokong 200% misi saudara Zaki Bijak ini dan mama doakan semoga Zaki Bijak dapat fight cancer yang dihidapi sehingga disahkan cancer free. Yang penting jangan berputus asa dan teruskan bersikap positif seperti ni. Jom baca sambungan tentang misi Hitch Hike Zaki Bijak.
Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati< /b> dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijakkini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeru ntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

You May Also Like

3 comments

  1. Semoga saudara Zaki terus positive begini

    ReplyDelete
  2. Semangat beliau harus dijadikan contoh

    ReplyDelete
  3. Semangat beliau walaupun menghidapi kanser tahap 3 memang mengagumkan.. Semoga kisah beliau menjadi inspirasi kepada orang ramai.

    #cancerbukantikeruntukmati.

    ReplyDelete