4 Mitos Yang Ramai Percaya Pasal Cas Telefon

by - August 18, 2017

Kalau cas telefon tak boleh itu, tak boleh ini.
  • Share on Whatsapp
  • Share on Line
4 mitos yang ramai percaya pasal cas telefon
Sumber: Remaja
Banyak sangat pantang larang nak cas telefon yang ramai percaya. Memang ada cara untuk menjaga telefon bimbit kita supaya ia kekal tahan lama hingga 4-5 tahun. Tapi 5 kononnya fakta ni tak betul okay?
  • Guna charger jenama lain rosakkan telefon
Tak kisah lah jenama apa pun asalkan ianya original, boleh saja. 
  • Cas telefon semalaman masa tidur rosakkan bateri
Kalau kita cas semalaman, bila dah 100% ia akan berhenti secara automatik. Jadi tak usah risau. 
  • Tak boleh guna telefon bimbit semasa tengah cas
Boleh je nak gunakan phone semasa tengah cas asalkan ianya CHARGER ORIGINAL. Tak dinafikan banyak kes phone meletup semasa tengah cas kan, dan ianya ada charger tiruan. 
  • Cas bateri phone bila dah benar-benar low
Cas secara berkala adalah lebih baik. 
Tip bonus ! : Matikan telefon bimbit dari semasa ke semasa dapat panjangkan jangka hayat bateri menurut pakar jenama Apple. 

You May Also Like

13 comments

  1. haah betul tu kakak. sebenarnya tak salah pun janji dia charger tu original, wire pun ori jugak

    ReplyDelete
  2. Oo.. boleh ye charge lelama hihi baru tau. Tq share

    ReplyDelete
  3. baik elakkan sebab walaupun original..wire short ke trip ke tetap tak dapat dielakkan.tak ada benda yang kekal selamanya..

    ReplyDelete
  4. Saya ni ada habit... kalau bateri phone around 70%+, I will charge it for no specific reason. Sedangkan, boleh je guna lagi. It happens when there is no activities that use my phone.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
  5. Thanks for these tips that debunk lots of myths and rumours. I think battery long lasting or not is not an issue, asalkan tak meletup. LOL

    ReplyDelete
  6. Terima kasih atas atas tip2 hebat ni...akan di bookmarked untuk reference

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas atas tip2 hebat ni...akan di bookmarked untuk reference

    ReplyDelete
  8. Selalu malas nak charge phone, dah 1% baru charge haha

    ReplyDelete
  9. ntah..setuju ni..mcm2 tak boleh..fening i...hahhaa..tp apsal bateri kembung eh..overcharging ke ape

    ReplyDelete
  10. Wow. Whatever I thought is true is now a myth. I will try the tips from Apple. Will switch my phone off and on ☺

    ReplyDelete
  11. Thanks for this tips! Now I don't worry about the battery coz its replaceable :)

    ReplyDelete
  12. Thanks for this tips! Now I don't worry about the battery coz its replaceable :)

    ReplyDelete