Resepi Apam Pisang Gebu dan Lembap

by - July 06, 2017


Assalammualaikum.. 

selamat petang semua... 
makan ape semua petang ni... alhamdulilah petang ni kite di anugerahkan sedikit kerajinan untuk membuat apam pisang kecik comey ni.. hihii

senang membuatnye sesenang memakannye.. jomla cube semua..

irismyra
Apam pisang lembut dan gebu

Irismyra
apam pisang lembut dan gebu
Bahan-bahan :
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan gula putih atau gula perang
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 tsp soda bicarbonate
  • 1/2 tsp baking powder 
  • 4 biji pisang - dilenyek 
  • Secubit garam
  • 1 tsp esen vanilla

Cara penyediaan :
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan pekat.
  2. Masukkan campuran tepung dan gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan pisang, esen vanilla dan garam. Gaul sebati.
  4. Sapu minyak pada loyang atau acuan kecil dan tuang adunan. Kukus 45 minit untuk adunan di dalam loyang atau 15 minit untuk adunan di dalam acuan-acuan kecil.
  5. Hidangkan bersama kelapa muda parut atau boleh dinikmati begitu sahaja.

SELAMAT MENCUBA! 


You May Also Like

33 comments

  1. Thanks for sharing this! I actually like to eat ampam in Banana!

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing the recipes. Look easy and delicious by looking at the photo.

    ReplyDelete
  3. OMG! That is one easy recipe!
    The real question is - rajin ke seketul #RawlinsGLAM nak membuatnya? Haha

    ReplyDelete
  4. Simple ker resepinya yerp. Nampak sedap ☺

    ReplyDelete
  5. i suka apam balik... tapi apam pisang belum cuba lagi! Thanks for the recipe!

    ReplyDelete
  6. Sedapnya nampak. Nk try buat la nanti. Thanks share resepi

    ReplyDelete
  7. Saya biasa letak minyak sikit utk make sure lembut tahan lama

    ReplyDelete
  8. Oh, macam tue rupanya nak masaknya.. memang rare letak pisang dalamnya...

    ReplyDelete
  9. Nampak seketul pisang dekat tengah-tengah tu. Nampak memang menarik. Tapi myra pakai acuan ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pki acuan kcik yg kaler merah tu.. slalu org buat kuih lompang tu hihii

      Delete
  10. Apam pisang? Tak pernah dengar selalu dengar cekodok pisang, pisang cheese. Mmg rare and jakun sikit bila tahu pasal Apam pisang ni. Haha nak suruh kakak Alja buat lah. Agak-2 sama ke rasa dgn kek pisang? Yummy!

    ReplyDelete
  11. Skrg famous apam pisang. Kalau duku kek pisang cekodong pisang. Skrg simple je kan resepi dia. Thank you sharing resepi. nanti nk cubalah.

    ReplyDelete
  12. oh great! nak cuba....memang i tengah craving apam pisang...

    Racheal

    ReplyDelete
  13. oh great! nak cuba....memang i tengah craving apam pisang...

    Racheal

    ReplyDelete
  14. Hahahaha comelnyaaaaaaa! Buat macam ni senang budak-budak nak makan kan. Kalau buat kek, bersenam serbuk. Apa ni lg lembut. Good idea! Boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  15. Great recipe.. Let's make apam pisang together.. hehe~

    ReplyDelete
  16. Lama tak makan cekodok pisang, kek pisang. So kena try pulak apam pisang ni!

    ReplyDelete
  17. ya auloh apam pisang! dapnyaaaaaa!

    ReplyDelete
  18. Ya allah...kenapa SA tengok apam pisang tu di waktu ni huwaaaaa...sedpanya..resepi macma senang jer..nak cuba laa...

    ReplyDelete
  19. Apam pisang kegemaranku.. sedap, mudah nk buat dan boleh tahan lama, boleh kenyang.. hihi

    ReplyDelete
  20. Favourite anak ni, tapi maknyee tak reti buat hehehe, selalu balik kampung MIL buat untuk anak2, tq share resepi boleh try buat nanti :)

    yanmie
    http://www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  21. eh, nampak macam mudah je resipinya! boleh masuk resipi orang bujang ni. haha

    ReplyDelete
  22. Ooh, this recipe looks interesting to try, and easy to do. Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  23. fav ni.. kat rumah banyak pisang ayah bawak balik dari kebun.. tapi tak reti nak buat.. tq for sharing recipe!

    ReplyDelete
  24. Lamanya tak makan apam pisang. Nak buat tak reti, dah ada recepi ni boleh le ikut, tq ya

    ReplyDelete
  25. Tak pernah pun makan apam pisang!!!

    ReplyDelete
  26. They look so cute. Thanks for sharing the recipe. Want to try to make it soon.

    ReplyDelete
  27. aiyooo so cute! i am sure it is equally tasty!

    ReplyDelete
  28. Aslm iris.. mama boleh nampak post ni je yg atas sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ye mama pp.. Ade prblem ni.. Ble publish kuar tajuk je... Adoii huhu😥

      Delete