Bekas Pegawai Farmasi Ini Beritahu 7 Penyebab Kanser Memang Selalu Kita Buat. No 4 Paling Tak Sangka

Bulan Ramadan ini sahaja menyaksikan tiga kehilangan insan yang memang kita kenali selama ini. Bermula dengan adik Syahid, anak kepada Bazli UNIC yang menderita kanser limfoma.

Kemudian blogger, Shearasol yang juga pergi di bulan mulia ini kerana kanser. Dan aktres Indonesia, Julia Perez yang akhirnya menghembuskan nafas terakhir setelah menderita kanser servik sebelum ini.Ketiga-tiga mereka ini berbeza, tetapi punya satu persamaan, iaitu meninggalkan insan di sekeliling mereka hanya kerana derita kanser.

Selain jantung yang merupakan pembunuh nombor 1, admin rasa kanser juga kini menduduki takhta teratas kini kerana begitu senang menyerang dan pergi meninggalkan kita dalam masa cukup singkat.

Melalui satu perkongsian di laman facebook, Bekas Pegawai Farmasi di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, Najihah Che Seman juga turut memberi ingatan tentang bahaya kanser ini.
Pengalamannya sebelum ini digunakan untuk berkongsi maklumat 8 penyebab kanser yang memang sering kita buat.

Memang gerun lebih-lebih lagi yang nombor 4, macam tak percaya pun ada.
Gerun kan bila dengar tentang kanser. Mana taknya kita dengar seorang demi sorang meninggal sebab kanser. Kanser ni ada banyak faktor dan lebih menggerunkan faktor ini memang bersepah di sekeliling kita.

1. Makanan
Kenapa coach sangat tekankan kurangkan process food dan junk food.
- Process food ada banyak pengawet, perasa dan pewarna. Sama dengan sosej atau isi ketam yang dibakar dan dijual kepada kanak-kanak depan sekolah juga sangat berbahaya!.

- Air yang pelbagai warna dan perisa semata-mata juga bahaya. Biasakan diri untuk minum jus buah atau air kosong sahaja.
- Malah penggunaan penambah rasa yang ada monosodium glutamate yang sangat tidak terkawal juga salah satu faktor penyebab kanser.
Dan kalu kita perasan orang yang biasa makan di kedai lebih terdedah kepada kepada penambah rasa dan lebih berisiko mendapat kanser.

Untuk lebih selamat, banyakkan masak sendiri di rumah.

- Malah plastic yang digunakan membungkus sup atau tomyam atau apa-apa masakan panas sudah pasti ada interaksi dengan plastic dan menyumbang pada kanser.

2. Keturunan
Apabila keluarga kita ada kanser, kemungkinan untuk dapat kanser lebih tinggi mencecah 50% berbanding dengan orang yang tiada sejarah keluarga kanser. Keluarga yang ada sejarah kanser perlu lebih berhati-hati.

3. Environment
Kawasan industri atau kilang yang banyak merembeskan bahan kimia dan toksik juga antara faktor kanser. Ketika saya bertugas di HSNZ, doctor pakar ada bagitahu kebanyakan kanak-kanak mendapat kanser leukemia menetap di kawasan berdekatan kawasan industry seperti kawasan PAKA.

4. Penggunaan microwave

Awas penggunaan microwave memang penyebab kanser!. Kalu kita lihat negara barat sedia maklum dengan isu ini dan itu antara sebab microwave jarang digunakan di sana malah diharamkan di beberapa negara. Radiasi dari microwave mengubah DNA makanan kepada bersifat carcinogenic terutama dalam makanan bersusu dan bijirin.

5. Kosmetik

Penggunaan kosmetik juga boleh menyebabkan kanser terutama kanser kulit. Kandungan seperti paraben dan mercury adalah toxic dan penyebab kanser.
No comments